Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset. Käskyt ”Älä tee aviorikosta”, ”Älä tapa”, ”Älä varasta”, ”Älä himoitse”, samoin kaikki muutkin, voidaan koota tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain.
Room. 13:8–10
Monesti olen miettinyt Jeesuksen sanoittamaa rakkauden kaksoiskäskyä nimenomaan liittäen sen ajatuksissani kymmeneen käskyyn. Miettiessäni olen ajatellut, että siinä Jeesus lopulta tiivisti kymmenen käskyn tavoitteen. Tavoitteena yksinkertaisesti on rakkaus suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin.
Tuossa ylläolevassa Paavalin tekstissä roomalaisille huomaan hänen tulkitsevan ajatuksen ihan samalla tavalla. Asiat tiivistyvät näihin arvoihin. Elämän ohjeiksi ei pienet yksityiskohtaiset komennot ja käskyt riitä, kyse on rakkauden toteuttamisesta oli sitten käytännössä kyse mistä tahansa.
Pitääkö elämä nähdä mustavalkoisena tai pitääkö elämää tulkita mahdollisimman ahtaasti ettei vain toimisi väärin? Pitääkö kirkon ovet sulkea? Niinhän sitä tahdotaan meidän aikanamme tehdä tietyille ihmisryhmille. Me ihmiset kun vain olemme erilaisia. Kukin meistä on oma persoonansa.
Kuka siis on lähimmäiseni? Kenelle pidän ovet auki? Muistan siunanneeni myös sellaisen avioliiton aikoinaan, jossa vaimo oli kristitty ja mies muslimi, mutta molemmat halusivat tulla Jumalan siunaamiksi ja tulivat kirkkoon sitä varten. Elämässä on paljon ihmeteltävää.
❤️
VastaaPoista