19.2.24

Historian keskellä

Lapseni, älkää antako kenenkään johtaa itseänne harhaan. Joka tekee Jumalan tahdon, on vanhurskas, niin kuin Kristus on vanhurskas. Joka tekee syntiä, on Paholaisesta, sillä Paholainen on tehnyt syntiä alusta asti. Juuri sitä varten Jumalan Poika tuli maailmaan, että hän tekisi tyhjäksi Paholaisen teot. Yksikään Jumalasta syntynyt ei tee syntiä, sillä Jumalan siemen pysyy hänessä. Hän ei voi tehdä syntiä, koska on syntynyt Jumalasta. Tästä käy ilmi, ketkä ovat Jumalan, ketkä Paholaisen lapsia: se, joka ei tee Jumalan tahtoa, ei ole Jumalasta, ei siis myöskään se, joka ei rakasta veljeään.

Tämä on se sanoma, jonka te alusta alkaen olette kuulleet: meidän tulee rakastaa toisiamme. Me emme saa olla sellaisia kuin Kain, Pahan lapsi, joka tappoi veljensä. Ja miksi hän tappoi tämän? Siksi, että hänen omat tekonsa olivat pahoja mutta hänen veljensä teot oikeita.

 1. Joh. 3:7–12

Jokainen tapahtuma, joka tapahtuu nyt, on siirtynyt hetkessä historiaksi - menneeksi ajaksi. Menneelle ajalle on tyypillistä se, ettei se enää muutu. Mitä siitä kerrotaan on tietenkin toinen asia. Voidaan puhua totta ja voidaan valehdella. Historian kuvaaminen voi saada aikaan monenlaisia mielikuvia.

Viime päivien tapahtumista historian lehdille on päätynyt Aleksei Navalnyin kuolema. Mitä todella tapahtui jää historiaksi. Mitä siitä tulevaisuudessa kerrotaan voi saada monenlaisia muotoja riippuen siitä kuka historiaa kuvaa.

Me elämme jälleen surullista aikaa. Surullista aikaa, jolloin kuulemme uutisia ihmisten surmaamisesta oli sitten kyse Ukrainasta tai Gazasta tai jostain muusta. Voiko toisen surmaaminen milloinkaan olla hyväksi. En usko.

Rauhaan ei päästä sotimalla - se lienee tunnettua. Rauhaan voidaan päästä vain sopimalla. Rakastaminen on elämän arvo, joka vie asioita eteenpäin. Silloin etsitään yhteisiä ratkaisuja kuuntelemalla vastapuolta. Oma mielipide ei suinkaan ole ainoa totuus tai ainoa ratkaisu.

Siellä missä kristillinen arvopohja elää ja toteutuu yhteisössä, siellä eletään aidosti demokratian keskellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...