2.2.24

Ansaitsematon armo


 

Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä ja tottelemattomia, olimme eksyksissä ja monenlaisten himojen ja nautintojen orjia, elimme pahuuden ja kateuden vallassa, vihattuina ja toisiamme vihaten. Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme, hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme.

Tit. 3:3–7

Yllä oleva katkelma on kappale Paavalin kirjeestä Tiitukselle. Ajattelen, että Paavali tavallaan viittaa omaan menneisyyteensä tekstissään. Tiedämme hänen historiastaan, että hän Saulus Tarsolaisena ollessaan fariseus pyrki vainoamaan kristittyjä, Jeesuksen seuraajia. Hänellä oli omat näkemyksensä, jonka taustalla oli tiukka lain tulkinta ja perinnäissäännöistä kiinni pitäminen.

Tuo hänen asenteensa sai hänet vihaamaan ihmisiä. Ja näinhän se tahtoo vieläkin olla. Jos näkemystä voi kuvata ahtaaksi, siitä helposti seuraa ihmissuhteistä, joita luonnehtii hyvin sana: viha.

Mutta sitten tapahtui jotakin. Hän kohtasi Kristuksen tämän ilmestyessä hänelle ja siitä seurasi suuri elämän muutos. Hän koki syntyvänsä uudesti.

Kun tätä kuvaa mietin niin mieleeni herää ajatus ihmismielestä, luonollisesti myös omasta mielestä. Olen usein todennut, että eräs elämän peruskysymyksistä on: "Kuka minä olen?" En luonnollisesti tuolla kysymyksellä ole tarkoittanut esimerkiksi sitä, että mikä on nimeni tai nimesi. Vaan ajattelen ihmisen sisäistä maailmaa, sisäistä todellisuutta - sitä ulottuvuutta, joka kuvaa sitä, kuka olen.

Pyhä Henki elää meissä. Hän elää meissä, kun usko Kristukseen on saanut syntyä. Armo on ansaitsematonta, se on lahja. Armossa on kyse siitä kokemuksesta, että saan olla Jumalan rakastama - huolimatta siitä, millainen oma historiani on. Kun rakkaus saa sijaa, se synnyttää rakkautta.


1 kommentti:

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...