9.9.23

Erilaisuus



 "Veljeni, te jotka uskotte meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen, kirkkauden Herraan, älkää erotelko ihmisiä. Jos teidän kokoukseenne tulee mies, jolla on kultasormus sormessaan ja hieno puku yllään, sekä samalla kertaa köyhä nuhruisissa vaatteissaan, niin ettekö vain osoitakin huomiotanne tuolle hienosti pukeutuneelle ja sano hänelle: "Istu tähän, tässä on hyvä paikka?" Köyhälle te sen sijaan sanotte: "Seiso sinä tuossa", tai: "Istu tähän lattialle jalkojeni viereen." Ettekö te silloin syyllisty erotteluun omassa keskuudessanne? Eikö teistä ole tullut tuomareita, jotka tuomitsevat väärin perustein?

Kuulkaa, rakkaat veljeni! Onhan Jumala valinnut juuri maailman silmissä köyhät olemaan uskossa rikkaat ja perimään valtakunnan, jonka Jumala on luvannut häntä rakastaville."

Jaak.2:1-5

Tämän blogisarjan tekstit valikoituvat kirkkovuosikalenterin kullekin päiville jakautuvista teksteisä. Tekstien aiheita määrittele aina edellisen sunnuntain teemat. Viimesunnuntain teemana on ollut lähimmäisyys ja tekstit ovat luonnollisesti sävyttäneet ajatuksen kulkua.

Yllä oleva Jaakobin kirjeen lainaus pysäytti. Ensimmäinen asia, joka kyseisessä tekstissä viehättää on se, että se on tyylillisesti niin hyvin arkinen. Siinä kirjoittaja kuvaa hyvin selkeästi sitä, kuinka helposti ihmiset luokitellaan eri arvoisiksi. Toisilla on hyvin erilainen asema kuin toisilla.

Tematiikasta on Suomessa viime aikoina käyty hyvin monenlaisia keskusteluja. Poliittisella kentällä on puhuttu viime aikoina rasismista - siinähän on kyse pitkälti siitä, että erilaista syntyperää olevat ihmiset saavat erilaista kohtelua. 

Mutta myös kirkon kentällä teemasta on viime vuosina keskusteltu. Silloin aiheena ei ole ollut rasismi vaan seksuaalinen erilaisuus. Kenet saa kutsua kirkkoon? Onko kirkon ovet auki kaikille? Niinhän tulisi ilman muuta olla. Kuitenkin, ainakin täällä Lahdessa, sateenkaarimessun järjestäminen kirkossa ei onnistu. Salpausselän seurakunnan osalta jopa sateenkaarimessun järjestäminen evättiin tuomiokapitulin tasolla. Miksi - sitä en toki tiedä. Voi olla kyse hallinnollisesta ratkaisusta. 

Me ihmiset olemme erilaisia. On ihmisiä, jotka kuuluvat enemmistöihin ja ihmisiä, jotka kuuluvat vähemmistöihin. Mutta erilaisuudesta huolimatta olemme kaikki arvokkaita ja Jumalalle rakkaita. Siksi kutsun kokoontumisiimme tulee kuulua kaikille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...