20.9.23

Kolmisäikeinen lanka



"Kaksin on parempi kuin yksin,
sillä kumpikin saa vaivoistaan hyvän palkan.
Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan,
mutta voi yksinäistä, joka kaatuu –
häntä auttamassa ei ole ketään.
Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla lämmin,
mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin?
Yksinäisen kimppuun on helppo käydä,
mutta kaksi pitää puolensa,
eikä kolmisäikeinen lanka katkea helposti.

Saarn. 4:8-12

"Kaksin on parempi kuin yksin." Näin Vanhan Testamentin saarnaaja asiansa ilmaisee. Ei ainoastaan ihmiset - vaan kaikki luonnossa elävät tuntuvat tarvitsevan rinnallensa läheisen. 

Läheiset tarvitsevat toisiaan. On aivan eri asia elää ja olla yksin - kuin elää ja olla toisen läheisen ihmisen kanssa. 

On mielenkiintoista, kuinka kahden ihmisen välille syntyy rakkauden side. Herää kysymys, onko rakastuminen ihmisen päätöksestä kiinni. Jotenkin tekee mieli ajatella, että ihastuminen ja rakastuminen ovat hyvin salaperäisiä asioita. Kahden välille vain syntyy kontakti ja yhteys rakentuu.

Pitkään yhdessä eläneet kokevat todennäköisesti, että suhde muuttaa luonnettaan vuosien aikana. Kun vuosia on elätty yhdessä kyse ei ole vain ykseydestä - joksi voitaisiin rakastuneisuutta kutsua. Hyvä parisuhde on kuin henkittämistä, on sekä läheisyyttä että etäisyyttä.

Hyvää suhdetta kuvaa hyvin Saarnajan teksti: "Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan, mutta voi yksinäistä, joka kaatuu – häntä auttamassa ei ole ketään. Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla lämmin, mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin? Yksinäisen kimppuun on helppo käydä, mutta kaksi pitää puolensa." Yhdessä eläminen luo turvallisuutta parhaimmillaan.

Tekstin lopussa todetaan: "Eikä kolmisäikeinen lanka katkea." Mikä on se parisuhteen kolmas säie? Vastaisin: Jumala on rakkaus - hän voi sitoa läheiset toisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...