12.9.23

Musiikkia


  "Jumala, sydämeni on levollinen, mieleni on tyyni.
      Minä tahdon laulaa ja soittaa!
Herää, sydämeni, herää, harppu, helky, lyyra,
minä tahdon herättää aamuruskon!"

Ps. 57

Psalmeissa toistuu usein viittaukset laulamiseen ja soittamiseen. Se on tietenkin selvää, ettei se voi yllättää onhan kyse nimenomaan laulukokoelamasta. Psalmien kirja lienee vastannut meidän aikamme virsikirjaa.

Laulamisella ja soittamisella on iso merkitys. Musiikilla on hyvin monesta näkökulmasta katsottuna suuri merkitys meille ihmisille - ja ilmeisesti ei ainoastaan meille, eiköhän linnutkin lauluistaan nauti.

Jos mietit, mitä musiikki minussa herättää, niin vastauksia on monenlaisia. On tilanteita, joissa musiikki koskettaa hyvin syvälle tunteisiin - saattaa jopa saada kyyneleet valumaan. Musiikki vain koskettaa syvästi.

On hetkiä, jolloin musiikin mukana tuntuu, että olisi saatava jalat liikkeelle - niin että ainakin jollakin tavoin huomaa tarttuvansa musiikin rytmiin mukaan.

Vuosikausia on laulanut erilaisissa kuoroissa ja pienemmissä lauluryhmissä. Yhteisellä laululla on vahva kyky sitoa laulajien joukko yhteen, se synnyttää yhteisön, joka voi kokea asioita yhdessä.

Laulujen sanoitukset niin ikään ovat usein hyvin mielenkiintoisia. On lauluja, joissa psalmin tavoin haluamme kiittää ja ylistää Jumalaa. Mutta elämän syvyyttä koskettavia löytyy helposti myös lauluista, joita ei pidetä niin sanotusti hengellisinä. Mutta siitä huolimatta niissä voidaan koskettaa jotain oleellista ihmiselämässä.

Niin kauan kuin minulla oli ääni, millä laulaa - lauloin. Nyt se ääni on jo kadonnut kokonaan, mutta onneksi soittimet soivat niin kuin ennenkin. Harppu ja lyyra eivät toki kuulu repertuaariini, mutta ei soittimella ole väliä. Soitin kuin soitin, voi soittamalla herättää sydämen uuteen päivään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...