24.9.23

Velkakirja



"Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin."

Kol. 2:13,14

Velkakirja mitättömäksi naulitsemalla se ristiin - mielenkiintoinen ajatus Paavalilla Kolossalaiskirjeessä. Samaan tematiikkaan Paavali viittasi muissakin kirjeissään. Mistä mahtoikaan olla kyse?

Paavalin historiasta tunnettua on se, että ennen kuin hän koki Vapahtajan ilmestyvän hänelle, hän oli tunnettu mies fariseuksena ja kiivaana Jeesuksen seuraajien vainoojana. Farisealainen käsitys elämästä perustui ajatteluun, että eri lailla sovellettuja käskyjä oli noudatettava. Kaikki muu oli vain tuomittavaa.

Mutta sitten tapahtui jotakin hyvin oleellista. Hän koki Kristuksen ilmestyksen matkalla Damaskokseen ja Jeesuksen vapauttava viesti muutti kaiken. Rasittava velkakirja kaikkine määräyksineen oli naulittu ristiin - lain sijaan elämää kantoikin anteeksianto.

Se muutti kaiken hänen käsityksessään. Galatailaiskirjeesssä hän toteaa: "Näin laki oli meidän valvojamme Kristuksen tuloon asti, jotta me sitten tulisimme vanhurskaiksi uskosta." (Gal.3:24) Roomalaisille kirjoittamassaan kirjeessä hän toteaa: "Kristus on näet lain loppu, ja niin tulee vanhurskaaksi jokainen, joka uskoo." (Room.10:4)

Tuttu rakkauden kaksoiskäsky - joka Kristuksen sanoista on tuttu - leimaa Paavalin tekstejä. Ei lainomaisina käskyinä, vaan seurauksena siitä, että kun itse olet armahdettu, ole itse armahtava muille. Kun itse olet rakastettu, anna rakkauden levitä kauttasi muille. Velkakirjat on naulittu ristiin - olemme vapaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...