8.11.23

Älä tuomitse

 


"Jeesus sanoi:

"Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan. Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Kuinka voit sanoa veljellesi: 'Annapa kun otan roskan silmästäsi', kun omassa silmässäsi on hirsi? Sinä tekopyhä! Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä.""

Matt. 7:1–5

Kuinka tavallista onkaan se, että meille ihmisille toisen syyttäminen tai tuomitseminen on kovin tavallista. On niin helppo tuomita toisia asioista, joista ollaan eri mieltä.

Jeesuksen opetusten painopiste mielestäni hyvin vahvasti liittyy anteeksiantamiseen. Elämän raketaminen sopimisella ja anteeksiantamisella avaa aina yhteistä tulevaisuutta.

Jos puolestaan asetuttaan vain toista tai toisia vastaan - seuraukset ovat usein hyvin huonot. Tätä voi soveltaa hyvin monenlaisiin ulottuvuuksiin. Järkyttävimpiä ulottuvuuksia ovat luonnolisesti sodat. Ongelmia voi seurata myös vastakkaisista poliittisista näkökulmista, jos ei olla valmiita kuulemaan toista ja sopimaan. Ja luonnollisesti vastakkainasettelua löytyy ihan normaaleista yksilöiden välisistä suhteista.

On selvästi helpompi havaita vastapuolen virheet, kun omille virheille voi olla sokea tai jos ei ole sokea, on halu kieltää omat virheensä.

Jeesus kehottaa olemaan tuomitsematta ja avautua näkemään omat virheensä. Siitä syntyvät edellytykset sopimiselle.

1 kommentti:

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...