17.11.23

Tuomarin edessä



"He lähtivät sieltä kaikki yhdessä, veivät Jeesuksen Pilatuksen eteen ja rupesivat esittämään syytöksiä häntä vastaan. He sanoivat: "Me olemme todenneet, että tämä mies johtaa kansaamme harhaan. Hän kieltää maksamasta veroa keisarille ja väittää olevansa Messias, kuningas." Pilatus kysyi Jeesukselta: "Oletko sinä juutalaisten kuningas?" "Sinä sen sanoit", Jeesus vastasi. Pilatus sanoi ylipapeille ja väkijoukolle: "En voi havaita tämän miehen syyllistyneen mihinkään rikokseen." Mutta he pysyivät itsepintaisesti syytöksissään ja sanoivat: "Hän villitsee kansaa, kulkee opettamassa joka puolella Juudeaa, Galileasta tänne asti.""

Luuk. 23:1–5

Päivän teksti vie uskontunnustuksessakin mainitun Pontius Pilatuksen vastaanotolle. Vangittu Jeesus on tuotu tuomittavaksi. Pilatus kuitenkin toteaa hänet syyttömäksi, mutta ylipapit ja väkijoukko jatkaavat syytöksiään.

Mistä Jeesusta syytetään? He ilmaisevat asiansa näin: "Hän villitsee kansaa, kulkee opettamassa joka puolella Juudeaa, Galileasta tänne asti."

Mikä Jeesuksen opetuksessa aiheutti näin suuren vastustuksen. Sitä on tietenkin vaikea arvioida näin parituhatta vuotta myöhemmin, mutta se mihin itse olen kiinnittänyt aiemmin huomioni on useamman kerran toistunut Jeesuksen toteuttama ilmaus: "Olette kuulleet sanotuksi, mutta minä sanon teille..."

Monet perinnäissäännöt, joilla ihmisten elämää pyrittiin rajoittamaan, eivät sopineet Jeesukselle. Hänen opetuksessaan lähimmäiseen osoitettava rakkaus oli se, mikä nousi esiin. Hänen sanoistaan löytyy anteeksiantamuksen armon viesti. Hänen toiminnassaan näkyy auttaminen ja parantaminen.

Mutta vallassa olevat kokevat vaikutuksensa heikentyvät, se nostaa halun tuomita ja surmata Jeesus. Tiedämme kuinka kävi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...