16.11.23

Yllätyksien äärellä



Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä? Jos joku turmelee Jumalan temppelin, Jumala saattaa turmioon hänet. Jumalan temppeli on pyhä, ja tämä temppeli olette te.

Älköön vain kukaan pettäkö itseään. Jos joku teistä on olevinaan viisas tässä maailmassa, hänestä täytyy ensin tulla hullu, jotta hänestä tulisi viisas. Tämän maailman viisaus on näet Jumalan silmissä hulluutta. Onhan kirjoitettu:
– Hän vangitsee viisaat heidän omaan viekkauteensa.

Ja samoin:
– Herra tietää viisaiden ajatukset, hän näkee ne turhanpäiväisiksi.

Kenenkään ei siis pidä ylpeillä ihmisistä. Kaikkihan on teidän: Paavali, Apollos ja Keefas, maailma, elämä ja kuolema, kaikki nykyinen ja tuleva. Se kaikki on teidän, mutta te olette Kristuksen, ja Kristus on Jumalan.

 1. Kor. 3:16–23

On se jotenkin mielenkiintoista, että kun vuosien ajan on lukenut Raamattua, niin yhtäkkiä sen tekstien äärellä kokee yllätyksen. Siis yllätyksen siksi, että havainto päivän tekstin äärellä on: Mitä ihmettä tämä oikeasti tarkoittaa...

Sinänsä on mielenkiintoista ajatella sitä, että miten Raamatun teksteihin pitäisi suhtautua. Viime aikoina on aina silloin tällöin tullut esiin lausumia, joissa Raamattuun suhtaudutaan kuin se olisi Jumalan sanelemaa tekstiä, joka pitää ikään kuin sanasta sanaan ottaa sellaisenaan vastaan. Mahtoiko Paavali sen tietää kirjoittaessaan vaikka tuota yllä olevaa tekstiä korinttolaisille?

Ryhdy hulluksi, että tulisit viisaaksi??

No ehkä tässä ei tuota haeta. Paavalin korostus lienee se, että oleellista on ymmärtää, että Pyhä Henki vaikuttaa meidän ihmisten keskellä. Siksi hän jopa voi todeta, että "te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan henki asuu teissä."

En tiedä, mahtoiko Paavalin mielessä olla se, ettei Jumalan temppeli ole sidottu Jerusalemiin - jossa tuolloin oli juutalaisten temppeli - vaan se on ikään kuin kaikkialla, missä ihmisen sydämessä on usko Jeesukseen Kristukseen, joka avasi Jumalan rakkauden ja armollisuuden todellisuuden ihmiskunnalle.

Millaiset asiat ohjaavat arkista elämäämme. Ohjaako ns. "viisaus" vai rakkaus lähimmäisiä kohtaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...