23.1.24

Uskon tiellä

 



"Muistattehan Abrahamin: "Hän uskoi Jumalan lupaukseen, ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi."

Tietäkää siis, että todellisia Abrahamin jälkeläisiä ovat ne, joilla on usko. Pyhät kirjoitukset tiesivät jo edeltäpäin, että Jumala tekee vanhurskaiksi kansat, kun ne uskovat. Jumala näet ilmoitti edeltäpäin Abrahamille hyvän sanoman: sinun kanssasi saavat kaikki kansat siunauksen. Näin ne, joilla on usko, saavat siunauksen yhdessä Abrahamin kanssa, joka uskoi."

Gal. 3:6–9

Paavalin teksteissä jotenki hyvin olennainen teema on usko Jeesukseen. Tuolla uskolla oli monenlaisia vaikutuksia. Ihmisiä ei enää luokiteltu lain käskyjen perusteella. Oleellista oli usko.

Usko yhdisti erilaisilta taustoilta tulleita ihmisiä. Eri kansalaisuudet eivät olleet rajoja eikä ihmisen asema yhteiskunnassa olit sitten vapaa tai orja.

Usko vaikutti Paavalin perustamissa monissa seurakunnissa - usko loi rakkautta ihmisten välille.

Kun Jeesus eli elämäänsä ihmisenä hän herätti monissa uskon - ei toki kaikissa kohtaamissaan. Monet lähtivät häntä seuraamaan. Syy siihen oli useimmiten varsin yksinkertainen. He tulivat tavalla tai toisella osallisiksi rakkaudesta. Moni heistä koki parantuvansa tai vapautuvansa mieltä sitovista ahdistuksista.

Lopulta rakkauden tie vei Vapahtajamme ristille ja hautaan asti - vain siksi, että sen suurempaa rakkautta ei ole kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.

Mistä usko syntyy tänään? Mitä silloin tapahtuu - vai tapahtuuko jotain? Nuoruudessani muistan monesti kuulleeni puhuttavan uskon ratkaisusta - tulihan sellainen itsekin tehtyä. Mutta syntyykö usko ratkaisusta. En oikein jaksa siihen uskoa. Uskossa on kyse enemmästä kuin päätöksestä.

Monesti olen miettinyt, että elämään kuuluu asioita, jotka kätkevät sisälleen salaisuuden. Tarkoitan näitä kolmea asiaa: usko, luottamus, rakkaus.

Kaikkien niiden syntyyn liittyy salaisuus. Ne tarvitsevat jotain muuta kuin ratkaisun tai päätöksen. Kaikkien kolmen luonteeseen kuuluu kokemus lahjasta. Kaikki nuo koskettavat syvällä tavalla omaa minää - sitä kuka minä lopulta olen.

Enpä ihmettele, että apostoli Paavali löytäessään tämän aarteen, jakoi sitä ympärilleen ja usko lähti leviämään ja on tavoittanut monet meistäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helluntaihin liittyviä mietteitä

Helluntaista sanotaan, että se on kirkon syntymäpäivä. Tai helluntaista sanotaan, että se on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä. Juutalaiset s...